Ostajalle
-
OSTOPÄÄTÖS -
SELVITÄ TALOUDELLISET MAHDOLLISUUTESI -
AIKA OSTAA -
KAUPANKOHTEEN KUNTOKARTOITUS -
KAUPANTEKO
Asunnon ostopäätös on todennäköisesti elämäsi suurin ja tärkein taloudellinen päätös. Siksi asuntokauppaan on fiksua ryhtyä jalat maassa ja järki mukana. Ostopäätös on syytä aina tehdä huolellisesti harkiten.
Miksi haluat ostaa?
Oletko kyllästynyt vuokran maksamiseen? Oletko päättänyt maksaa omaa asuntolainaasi etkä vuokranantajasi? Haluaisitko isomman pihan? Asuisitko mieluummin toisella alueella? Haluatko lyhentää työmatkaasi? Etsitkö sijoitusasuntoa? Selkeä käsitys ostosyistä auttaa sinua valitsemaan oikean asunnon.
Ovatko tulosi kasvaneet?
Asunto-osakkeen ja kiinteistön omistus voi hyvin olla myös erinomainen sijoitus; etsitpä sitten unelmiesi kotia tai sijoitusasuntoa. Asunnon ja kiinteistön omistaminen on yksi vähiten riskialttiimmista tavoista kasvattaa varallisuutta tai saada suurempi tuotto sijoitetulle pääomalle. On kuitenkin aina hyvä muistaa, että kiinteistönvälitysala on suhdanneherkkä. ”Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.” - hintakehitystä ei asuntokaupassakaan voi koskaan ennustaa varmasti.
Aloita säästäminen
Aloita viimeistään tässä vaiheessa asuntosäästäminen, sillä on kovin harvinaista saada asuntolainaa ilman säästöjä. Jos täytät ASP-lainan ehdot, kannattaa sinun pikimmiten avata asuntosäästöpalkkiotili.
Ennen asunnon ostamista sinun tulee selvittää taloudelliset mahdollisuutesi ostaa asunto.
Omarahoitusosuus
Ensimmäiseksi selvitä paljonko pystyt sijoittamaan asunnon ostoon omaa rahaa.
Selvitä mahdollisuutesi saada asuntolaina
Jos tarvitset lainaa asunnon ostamiseen, kannattaa lainansaantimahdollisuudet selvittää hyvissä ajoin. Sinun tulee selvittää minkä suuruiseen lainaan sinulla on mahdollisuuksia omarahoitusosuutesi sekä kuukausitulojesi ja -menojesi perusteella.
Lainalupaus
Pyydä pankilta valmiiksi lainalupaus. Sinun on helpompi jättää kiinnostavasta asunnosta ostotarjous nopeallakin aikataululla esimerkiksi tarjouskilpailutilanteessa, kun sinulla on pankiltasi lainalupaus valmiina.
Nykyisen omistusasuntosi hinta-arvio
Nykyisen omistusasuntosi tarkemman hinta-arvion voit pyytää kiinteistönvälittäjältä, kun olet myymässä asuntoasi. Hinta-arvio auttaa sinua hahmottamaan tarvittavan välirahan suuruuden.
Kun olet selvittänyt taloudelliset mahdollisuutesi asunnon ostamiseen, on aika tutustua myytäviin asuntoihin. Tutustu sinua kiinnostaviin alueisiin, kortteleihin, osoitteisiin ja kuvittele miltä sinusta tuntuisi omistaa siellä asunto.
Rajaa hakusi
Valitse muutama sinua eniten kiinnostava asunto ja varaa kuhunkin asuntoon yksityisesittely kiinteistönvälittäjältä. Tutustu asuntoihin rauhassa – kiirettä ei ole. Yksityisesittelyssä saat kiinteistönvälittäjältä kattavat tiedot asunnosta ja välittäjä esittelee sinulle myös taloyhtiön. Yksityisesittelyssä sinun on helppo esittää välittäjälle kysymyksiä niin asunnosta kuin taloyhtiöstä.
Aika ostaa
Kun olet löytänyt sen oikean asunnon, on aika tehdä ostotarjous.
Asunto-osakkeen ostotarjous
Asunto-osakkeen ostotarjous on sitova tarjous ostaa asunto. Ostotarjous tehdään aina kirjallisena joko ns. sähköisesti tai perinteisellä tavalla. Välittäjäsi auttaa sinua laatimaan tarjouksesi parhaalla mahdollisella tavalla etusi huomioiden. Ostotarjouksen voi tehdä ehdollisena siten, että kaupan ehtona on esimerkiksi myönteisen lainapäätöksen saaminen pankista. Ostotarjouksen voimassaoloaika kannattaa määrittää korkeintaan muutamaksi päiväksi. Kiinteistönvälittäjä varmistaa, että molemmat osapuolet ymmärtävät tarjouksen ehdot ja mihin ovat sitoutumassa. Myyjä voi hyväksyä tarjouksen, antaa vastatarjouksen tai hylätä tarjouksen.
Kiinteistön ostotarjous
Kiinteistön ostotarjous ei itsessään sido osapuolia tekemään lopullista kauppaa, vaan vasta määrämuotoinen esisopimus on sitova. Pelkän kiinteistön ostotarjouksen perumisesta ei aiheudu sopimussakkoa eikä menetä käsirahaa. Kaupanteosta kieltäytyvä osapuoli voi kuitenkin joutua korvaamaan vastapuolelle esimerkiksi ilmoittelusta tai kiinteistöön tutustumisesta aiheutuneita kohtuullisia kustannuksia.
Jos esisopimus on tehty määrämuotoisena, se on sitova. Esisopimuksessa on usein maininta korvaussummasta, jos toinen osapuoli kieltäytyy tekemästä kauppaa esisopimuksen ehtojen mukaisesti. Esisopimus voidaan laatia sitovaksi vain toiselle kaupan osapuolelle. Kiinteistökaupan esisopimuksen tulee täyttää lain määrittämät vaatimukset ja määrämuoto. Parasta onkin jättää esisopimuksen laatiminen kiinteistönvälittäjäsi huoleksi.
Kosteuskartoitus on tutkimus, jossa havainnoidaan rakenteissa esiintyvää kosteutta taikka tutkitaan mahdollisen yksittäisen vaurion tai ongelman syytä ja laajuutta mittaamalla rakenteiden kosteutta pintamittauksin rakenteita rikkomatta. Tutkimus kertoo lähinnä vain siitä, onko rakenteissa pintapuolisesti havaittavissa tutkimushetkellä poikkeavaa kosteutta.
Asuntokaupan kuntotarkastus on pääasiassa aistinvaraisilla havainnoilla rakenteita rikkomatta tehty rakennusteknisen kunnon arviointi. Asuntokaupan kuntotarkastuksen sisältö, suoritustapa ja raportointi on määritelty kuluttajan näkökulmasta tilaajan ohjeessa sekä suoritusohjeessa.
Kuntoarvio on rakennuksen rakenteellisen kunnon tutkimus, joka perustuu silmämääräiseen havainnointiin rakenteita rikkomatta.
Kuntotutkimus on edellä mainittuja perusteellisempi tutkimus, jossa perehdytään jonkin rakennuksen tietyn osan kuntoon rakenteita rikkovien tai muiden silmämääräistä tarkempien menetelmien avulla.
Asunnon kuntoa voidaan selvittää monella eri tavalla. Yleisin ja eniten käytetty kohteen kuntoa mittaava toimenpide on Asuntokaupan kuntotarkastus. Asuntokaupan kuntotarkastus tuo turvaa asunto- ja kiinteistökauppoihin. Suositeltavaa on, että kaupan kohteeseen suoritetaan aina ennen kauppaa ulkopuolisen asiantuntijan toimesta kattava asuntokaupan kuntotarkastus. Se olisi hyvä teettää hyvissä ajoin, mielellään viimeistään myynnin aloitusvaiheessa. Kaupan kohteessa voidaan suorittaa myös esimerkiksi kosteuskartoitus tai perusteellisempi kuntotutkimus, jossa johonkin rakennuksen osan kuntoon perehdytään tavanomaista tarkempien menetelmien avulla.
PANKKI
Pankki vaatii kaupan kohteesta suoritetun asuntokaupan tarkastusraportin luettavakseen ennen lainan myöntämistä ostajalle. Näin lainanantaja varmistuu siitä, että saa myönnettävälle lainalle sovitun mukaisen vakuuden.
EHDOLLISUUS
Mikäli myyjä ei ole teettänyt kohteeseen kuntotarkastusta, voi ostaja asettaa sen teettämisen ostotarjouksen ehdoksi. Kuntotarkastuksen tilaaja voi olla myyjä, ostaja, kiinteistönvälittäjä tai osapuolet yhdessä. Tarkastuksen lupa tulee kuitenkin aina kohteen omistajalta.
Ehto on täytettävä ennen kuin sopimus tulee sitovaksi. Ostaja sisällyttää yleensä ostotarjoukseen ehdon, jossa todetaan, että hänen sopimuksensa on sitova vain, kun pätevältä kuntotarkastajalta on saatu kaupan kohteesta ostajaa tyydyttävä kuntotarkastusraportti tai kosteuskartoitus.
VASTUU KAUPAN KOHTEEN KUNNOSTA
Kuntotarkastus ei poista myyjän vastuuta. Asunnon myyjän vastuu on laaja ja ulottuu ajallisesti pitkälle: käytetyssä osakehuoneistossa asuntokauppalain mukainen virhevastuu on kaksi vuotta siitä, kun asunnon hallinta on luovutettu ostajalle. Kiinteistön kaupassa vastuuaika laatuvirheen osalta on viisi vuotta.
Kaupan kohteessa suoritettu kuntotarkastus ei vastaavasti poista ostajan velvollisuutta tarkastaa kohde ennen kaupantekoa. Ostaja ei voi vedota jälkikäteen laatuvirheenä seikkaan, joka on oletettavasti voitu havaita asunnon tarkastuksessa.
Kun ostotarjous on hyväksytty, kuntotarkastus tai kosteusmittaus tehty sekä ostotarjouksen mahdolliset muut ehdot poistuneet (esim. lainaehto), on asuntokauppojen aika. Asuntokaupat voidaan hoitaa joko täysin digitaalisesti ilman konttorissa asiointia tai perinteisessä asuntokauppatilaisuudessa, joka järjestetään yleensä ostajan pankissa.
DIAS-ASUNTOKAUPPA
Digitaalinen asuntokauppa (DIAS) mahdollistaa turvallisen, sujuvan ja nykyaikaisen tavan solmia asuntokaupat. DIAS-kaupassa on aina mukana kiinteistönvälittäjä ja kaupantekoon liittyvät asiat sovitaan pankin kanssa valmiiksi kuten ennenkin, ennen kauppakirjan sähköistä allekirjoitusta.
Ajasta ja paikasta riippumatta
DIAS-kaupassa kaupanteko ei ole enää sidottu aikaan ja paikkaan.
Vaivatonta ja helppoa
Allekirjoitukset voi hoitaa esimerkiksi kotisohvalta, mökkilaiturilta tai lomamatkalta käsin.
Turvallista kaupankäyntiä
DIAS-asuntokauppa on jopa perinteistä asuntokauppaa turvallisempi, koska siinä voidaan paremmin taata tiedon, maksujen ja panttien siirtyminen oikeille tahoille. Kaikesta jää aukoton digitaalinen jälki, joka ehkäisee huijausmahdollisuudet.
Voit seurata oman DIAS-kauppasi etenemistä vaihe vaiheelta aina kaupan valmistelusta viimeistelyyn asti DIASin asiointipalvelusta.
ASUNTOKAUPPA PERINTEISELLÄ TAVALLA
Asuntokauppatilaisuus voidaan järjestää myös perinteisellä tavalla pankin konttorissa. On muutamia tilanteita, jolloin asuntokauppaa ei voi tehdä digitaalisena kauppana. Näissä tapauksissa järjestetään asuntokauppatilaisuus yleensä ostajan pankkiin.
DIAS-KIINTEISTÖKAUPPA
Kiinteistökaupat, kuten mökki- ja omakotitalokaupat, on mahdollista tehdä kätevästi DIAS-kauppana. DIASissa kaupat tapahtuvat kokonaisuudessaan digitaalisesti, joten kaupat voi tehdä halutessaan vaikka kokonaan etänä. Kun kauppa tehdään sähköisesti, ei kaupanvahvistajaa tarvita.
Kiinteistökauppa on mahdollista tehdä DIASissa, kun kaupat tehdään välittäjän avulla, kaupan kohteena on kokonainen kiinteistö, kiinteistön määräosa tai vuokraoikeus ja kauppaa varten on tulossa rahoitus pankista.
KIINTEISTÖKAUPPA PERINTEISELLÄ TAVALLA
Kiinteistön kaupantekotilaisuus voidaan järjestää myös perinteisellä tavalla pankin konttorissa. Tällöin välittäjä huolehtii, että mahdollisten panttikirjojen siirtositoumus saadaan myyjän pankilta ostajan pankille ennen kaupantekoa sekä tilaa kaupanvahvistajan kaupantekoon. Ilman kaupanvahvistajaa kiinteistökauppa ei ole pätevä eikä ostaja voi saada kiinteistölle lainhuutoa.
Kun DIAS-kauppa on tehty tai pankin konttorissa kauppatilaisuus pidetty, on aika onnitteluille. Onnittelut kaupasta!